De sista etapperna av projektet!

Vilken sommar! Vi hoppas att du har njutit av sommaren såsom vi har! Och nu är vi tillbaka till jobbet och ser verkligen fram emot att sätta ihop de sista bitarna av Strong Girls projektet.

Vi startade Strong Girls i 2016 och efter att ha drivit programmet på lokala skolor här i Umeå under två år hade vi de sista träffarna med Strong Girls innan sommaren. Nu är det dags för oss att sammanfatta och utvärdera programmet i stort. Vi har lärt oss massor om att använda idrott som verktyg för personlig utveckling och hur vi kan använda programmet inom ramen för skolans elevens val. Vi tror starkt på att alla tjejer borde få chansen att uppleva idrott och äventyr på samma sätt som våra Strong Girls-deltagare har fått göra. Det kommer vi att fortsätta arbeta för under resten av året!

IMG_4710.JPG

Vi producerar för närvarande en Strong Girls film och håller även på att skriva en ”Strong Girls-handbok”. Handboken kommer att innehålla vår filosofi kring idrott för tjejer samt lägga fram en ny strategi för att erbjuda tjejer skolidrott på ett helt annat sätt som engagerar dem samt stödja deras utveckling och välmående.

Den kommer att innehålla steg-för-stegvägledning om hur man kan starta och driva Strong Girls på din skola kopplat till kursplan. Handboken kommer att släppas i slutet av året, tidigare om vi hinner! Vår plan är också att, utöver handboken, erbjuda Strong Girls-utbildningar så att vi kan stötta nya skolor i att starta upp programmet utifrån deras specifika förutsättningar och behov. Vi kommer också att fundera över vilket annat stöd de skolor som tar upp programmet kommer att behöva, och undersöka möjligheterna lokalt för samarbete med föreningar, förbund och kommuner, samt utveckla kontakterna i andra delar av Sverige. Men för närvarande fokuserar vi på att skriva!

strong girls logo + vi skapar.jpg

Bada isvak med Strong Girls

Vi anlände till Obbola, med hisnande entusiasm. Solen lyste över fjärden och snön glittrade runt omkring oss.  Lina, vår förebild från Umeå Polar Bear Society, mötte oss vid vägen och visade oss ner längs med den uttrampade stigen ner till den lilla sjöboden. Där stannade vi en stund för att gå ingen lite inför dagens aktivitet. Hon berättade om hur det kändes första gången hon skulle bara och att hon var livrädd, att hon trodde att hon skulle dö. Nervositeten i gruppen märktes tydligt, flera av dem hade svårt att stå still och lyssna, de ville gärna berätta om hur de trodde att isvaken skulle vara. Men det märktes också att Lina hade en naturlig auktoritet, att hennes ord var viktiga. De förstod att det var en viktig information. 


När hon hade förklarat klart gick vi ner till vaken där Linas kompis Andreas skulle visa hur isvaksbadet skulle gå till. Det blev lite fnissigt till en början men när han ställde sig på stegen och tog första steget ner i vaken blev det knäpp tyst. Det var nyttigt att se hur ett isvaksbad gick till innan det var deras tur. Lina beskrev också vad som händer i kroppen, hur det känns att gå ner i isvaken. Att tår, fötter, fingrar och händer kommer tappa känseln, att en kan uppleva ett tryck över bröstet för att kroppen vill skydda hjärtat. Hon sa att det är helt okej att skrika, låta precis hur en vill. Det viktigaste är att en är lugn och bestämd. Lina förklarade också åskådarnas roll och hur de skulle bete sig vid sidan av vaken. Att även de skulle hålla sig lugna. Stötta och peppa var okej, men lugnet var det viktigaste.

IMAG8947.jpg


Det var flera som ville bada och vi delade in gruppen i två så att de inte skulle vara så många på bryggan samtidigt. Lina stod på huk bredvid stegen för varje deltagare och vägledde dem genom hela doppet, pratade med dem hela tiden: Andas hela tiden. Lugn och bestämd. Andas. 

Det fanns en häftig beslutsamhet hos dem, ingen ville riktigt börja, men så snart första tjejen hade provat gick det som på löpande band. "Jag vill prova igen!" - sa de nästan direkt de kommit upp! Majoriteten testade att gå ner i isvaken minst två gånger. En första gång för att känna hur det var i vattnet – Iskallt! Kanske gick ner för stegen så vattnet nådde till midjan. Andas. och sedan upp igen. Andra gången gick de ner hela vägen för stegen och ställde sig på botten. Andas. Vända sig om. Andas. Ta några simtag. Andas. Doppa sig?! Andas. Upp för stegen igen. 

Efteråt väntade frukt och fruktdryck i sjöboden. De fick tid att byta om och lugna ner sig efter det de varit med om. De började dela med sig till varandra av sina upplevelser, om känslan i kroppen både i vattnet och efteråt. En tjej beskrev att hon inte frös men att kroppen ändå skakade. En annan att kroppen kändes väldigt varm efteråt. En beskrivning som jag verkligen tar med mig som projektledare är en tjej som sa ”Jag är så stolt över mig själv! Tänk att jag klarade det!” och hennes kompis svarade också ”Jag är också stolt över mig själv”. 

30530890_10160115485960012_7952377633558233088_o.jpg

 

Som projektledare tänker jag att denna aktivitet verkligen möjliggör för deltagarna att känna sin egen kropp, få kontakt sin egen kropp och verkligen vara i den. Att bada isvak är en extrem aktivitet att utsätta sin kropp för och den skapar ett tillfälle att diskutera kring och reflektera över hur den egna kroppen känns, vad den kan göra och vad en kan göra med den! Detta är ett sätt för oss i Strong Girls att stärka tjejernas självförtroende, att ge dem tillfälle att utmana sig själva utifrån sina egna förutsättningar, se vad deras kroppar kan klara av och att koppla ihop det fysiska jaget med det mentala jaget. 

 

Ny projektledare för Strong Girls!

En månad går fort när man har roligt, jag började första mars och swisch så var det helt plötsligt april! 

7632545D-9D65-4D53-9AB8-D078F232D97B.jpeg

Jag heter Rebecka Jacobsson och är ny projektledare för Strong Girls-projektet! Jag har mycket erfarenhet av att arbeta med unga och ungas fritid. Just tjejers tillgång till en aktiv fritid har länge varit en hjärtefråga för mig! Tidigare arbetade jag som verksamhetsansvarig på KFUM Umeå med ansvar över lägergården på Norrbyskär. Det var så jag kom i kontakt med Girls in Sport och Strong Girls första gången, när de var på läger hos oss. Jag hade samarbetsövningar med Strong Girls-tjejerna så det var som att jag redan kände tjejerna nu när jag träffade dem igen!

I år är tredje och sista året och tanken är att jag som ny projektledare ska samla ihop alla lärdomar och erfarenheter som detta projekt har bidragit med. Vi kommer under hösten att utarbeta en Strong Girls Handbok med våra bästa tips och trix för att starta upp ett Strong Girls-program på fler skolor i Sverige.

Målet med projektet har varit att bygga ett nytt koncept för idrottsdeltagande riktat mot tjejer där de får möjlighet att prova på nya idrotter samtidigt som de får kvinnliga förebilder som leder dem i aktiviteterna. Konceptet också erbjuda ett innovativt och holistiskt angreppssätt för att stärka unga tjejers engagemang, självförtroende och ledarskapsförmågor.

AL_StrongGirlsKlattring.jpg

Det vi behöver göra nu är att sätta ihop Strong Girls konceptet så att det också passar på andra ställen än Umeå. Det ska funka i Kiruna, i Östersund, i Växjö och i Stockholm. Vi vill att Strong Girls ska gå att skala upp och skala ner utifrån de lokala förutsättningarna. Till exempel har vi sett en otrolig fördel att Umeå har så otroligt många olika typer av idrottslokaler; beach volleybollhallen på IKSU, Klätterhallen hos KFUM, Spinningsalar på USM samt kommunens Gymnastikens hus och ishallarna på Nolia bland annat. Däremot har de egna skolidrottshallarna varit svåra att få tillgång till eftersom de redan varit uppbokade med annat skolidrott på samma tider. Detta är ett exempel på hur de lokala förutsättningarna kan påverka möjligheten att driva programmet. 

Samtidigt som vi jobbar på som vanligt med idrottsprogrammet, till veckan står isvak på schemat, håller vi även på att klura på en ny ansökan för ett projekt som ska rikta sig till äldre tjejer. Men det får bli ett annat blogginlägg…

Nu är det dags att köra igång Strong Girls igen!

Efter ett lyckad första läsår med Strong Girls på Linneaskolan i Röbäck, Umeå så är det återigen dags att köra igång Strong Girls på tre skolor!

Tjejerna från Linnéskolan har under våren fortsatt sin Strong-Girls-resa med att testa aktiviteter såsom basket, roller derby, yoga och att bada isvak och alla aktiviteter var ledda av fantastiska kvinnliga förebilder. Som sista aktivitet valde tjejerna att åka till Leos lekland, vilket blev en lyckad aktivitet där vi alla fick springa oss svettiga av lek och bus.

Den 7e juni bar det av till Norrbyskär för att runda av Strong Girls, läsåret 16/17. Gruppens tio tjejer och Jenny möttes av ledare från KFUM. Efter en rundvandring och en lunch utmanades gänget i höghöjdsbanan. Här jobbade tjejerna i par där den ene gick höghöjdsbanan medan den andre säkrade upp från marken. God kommunikation var A och O för säkerheten och alla använde sig av olika kommandon genom banans olika delar. Det kändes som en stor prestation att ta sig genom banan och det var både spännande och roligt, det var tjejerna överens om. Efter en härlig middag paddlade gänget kanot, grillade och några vågade sig på årets första dopp. Det var ett härligt dygn! Tjejerna tog hand om varandra, skrattade tillsammans och tisslade och tasslade till långt inpå natten. När vi på  lämnade Norrbyskär sa vi tack och hejdå till varandra i Strong Girls.

Picture2.png

Det gångna årets samarbetet med Linnéaskolan har varit givande på så många sätt. Det har varit projektets pilotskola och alla erfarenheter som vi har samlat på oss tar vi med oss in i höstens nya samarbeten. Kommande läsår kommer projektet Strong Girls att drivas på Grubbeskolan och Ersängsskolan samt fortsätta på Linneaskolan Totalt har runt  60 tjejer anmält sig till grupperna på respektive skola. Fantastiskt! Vi på Strong Girls ser så otroligt mycket fram emot att ta konceptet vidare. Linnéaskolan har varit intressant bl.a. för att det är en samlingsskola där klasser från flera olika byaskolor slåtts ihop. Grubbeskolan är en av Umeå kommuns största skolor vilket medför sina utmaningar och Ersängsskolan blir väldigt intressant att jobba med då så många olika kulturer finns representerade under ett och samma tak. Något som vi också är väldigt glada över är att Linnéaskolans elever och personal är så nöjda över vad projektet har gett och ser så många fördelar med projektet att ledningen har valt att avsätta tid och resurser för att jobba vidare med konceptet på egen hand. Heja Linnéaskolan! Vi på Strong Girls kommer stötta deras satsning och hjälpa dem på vägen. Tillsammans lyckas vi!

En av utmaningarna från det gångna året har varit att få tag i kvinnliga förebilder som har kunnat vara ledare inom sina respektive sporter. Vi har inte riktigt funnit rätt forum att söka i. Efter att vi i våras besökte Umeå Universitet och Idrottshögskolan och efter att vi annonserat på Facebook har det strömmat in intresseanmälningar vilket har inneburit att vi redan nu lyckats täcka både kommande höst- och vårtermin med både ledare och utövare inom en mängd olika sporter och aktiviteter.

Vi har valt att ändra lite på upplägget inför kommande läsår. Istället för att avsluta projektet på Norrbyskär väljer vi att kicka igång hela projektet där ute. De grupp- och samarbetsövningar som vi fick köra med KFUMs ledare på plats blir en fin grundbult att bygga resten av höstens aktiviteter på.

En av vårens stora höjdpunkter var då Strong Girls besöktes av ishockeyhjältinnan och Mästarnas Mästare (2015) Danijela Rundqvist. När tjejerna i slutet av läsåret fick reflektera över vår tid tillsammans var det just Danijelas besök som tjejerna höll högst. Det faktum att HON faktiskt tog sig tid att komma till oss, till vår grupp för att inspirera just oss, det var stort. Vi avslutar därför med en hälsning från Danijela.

Tro på dig själv och det du gör. Vad det än handlar om så gäller det att öva, öva och öva, tusen ggr om. För det spelar INGEN som helst roll vad det gäller, det DU tränar på blir du bra på!

Be om hjälp. Det är först då du har chans att få hjälp. Våga ta hjälp av de som kan bäst inom det området du behöver hjälp.

Vad gör du med ditt misslyckande? Lär av det som hänt och pröva igen.

Njut av resan och det du gör, livet är NU.

 

Kram Danijela

Framhäva sporten inte kroppen!

 

Nu har tjejerna genomfört den första halvan av programmet. Vi kickstartade med att visa upp sporterna styrkelyft och tyngdlyftning som vanligtvis inte presenteras för många tjejer. Vid första tillfället hade vi styrkelyft och då fick vi träffa Angelica Brage som är en av Sveriges bästa inom styrkelyft. Hon var en fantastik ledare och inspiratör som fick tjejerna att tro på sig själva och lita på sin egen styrka. Efterföljande pass fick tjejerna prova tyngdlyftning och lära sig grunderna i ryck, stöt och ben böj. Något som var helt nytt för alla deltagare men de var målmedvetna att lära sig tekniken och det var många som utmanade sig själva genom att lasta på ordentligt med vikt på stängerna. Sen var det brottningen på schemat och här fick vi äran att bli ledd av en ung och pedagogisk ledare i Sofia Lif. Passet inleddes med många olika varianter av uppvärmning med ett fokus på högt tempo, uthållighet och smidighet. Efter varje pass var tjejerna ordentligt slutkörda och vi fick insikten att brottning var en sport med tuffa träningsupplägg och lite tid för vila. 

Under hösten har vi även haft olika lektioner i klassrummet och vid ett tillfälle diskuterade vi hur tjejer och kvinnor inom idrott representeras i media. Alla satt med varsin Ipad och fick googla bilder på tjejer och kvinnor inom olika sporter och bilderna som visades blev det heta diskussioner kring. Strong Girls tjejerna blev väldigt upprörda och irriterade över bilder som cirkulerar på internet som framställer kvinnliga idrottsatleter som objekt där fokus ligger på deras kroppar istället för deras prestationer. Gruppen enades om att man bör "Framhäva sporten inte kroppen!"

Strong Girls fick även möjligheten att prova på MMA. Vid dessa tillfällen hade vi Lina Strömvall som ledare. Hon berättade om sporten och gav oss insikten i vad det egentligen innebar att träna och utöva MMA. Lina var otroligt engagerad och hennes energi bidrog till mycket skratt och glädje som smittade av sig på alla deltagare. Träningen bestod av roliga och nya övningar där tjejerna fick lyfta och bära varandra samt testa sparka och slå varandra med handskar och mitsar. 

Som avslutande idrott innan jul provade vi på ishockey tillsammans med ishockeyspelaren Ida Sannsell i Björklöven. Hon stod för ett tydligt ledarskap där hon förklarade på ett lättsamt och enkelt sätt hur man skulle utföra de olika övningarna. Vid första tillfället var det många som tyckte det var svårt att veta var och hur utrustningen skulle sitta men vid efterföljande pass gick det snabbt att slänga på sig alla grejer. 

Sista tillfället innan jul så kom ishockeyspelaren och vinnaren i Mästarnas Mästare Danijela Rundqvist på besök för att hålla i en inspirationsföreläsning för alla högstadieelever på Linneaskolan. Det var ett bra tillfälle att lyfta en stark förebild som visar att genom hårt arbete kan man uppnå sina drömmar. Det blev en fantastik avrundning på terminen. Efter en lyckad och lärorik hösttermin ser vi nu framemot vårterminen och idrotterna och lärdomarna som kommer med dem!

 

 

Att skapa Strong Girls genom idrott

 

Strong Girls resan började för närmare två år sedan och skapades utifrån våra egna erfarenheter genom arbete och coachning av tjejer i tyngdlyftning och ishockey. Vi hade sett två tydliga behov inom idrotten och samhället i stort som behövde en lösning. Efter att kombinera idéer om hur man ska möta behoven blev resultat Strong Girls!

Det första var möjligheten att kunna erbjuda tjejer tillgång till olika typer av idrotts- och äventyrsarenor på sina egna villkor, utan press, utan krav, bara med en kul, vänskaplig miljö och med möjligheter att prova något nytt. Många idrotter har främst manliga ledare och manliga normer och ideal blir framträdande för hur tränare och ledare ser på vad sport ”är” och hur deltagandet ska ”se ut”. Vi såg ett behov av att få skapa något helt annorlunda.

Det andra behovet som vi såg var möjligheten att fler tjejer ska kunna dra nytta av idrott och äventyrsport som ett redskap för personlig utveckling. Som exempel kan tjejers upplevelser av segrar såväl som förluster inom idrotten skapa en bättre förmåga att bemästra såväl framgångar som motgångar i livet i stort. Sådana erfarenheter kan de dra nytta av hela livet. Att erbjudas möjligheten att utveckla ledarskap, självförtroende och ihärdighet samt hälsa och välmående genom idrott är precis vad Strong Girls vill erbjuda unga tjejer.

Strong Girls - 2.jpg

I samband med att vi skrev ansökan för finansiering av konceptet Strong Girls insåg vi också att vi behövde involvera fler för att säkra framtiden av projektet. Att samarbeta med skolor och olika idrottsföreningar och hjälpa dessa att implementera ”Strong Girls thinking” i deras verksamheter blev därför också en stor del i projektet. 

Nu har vi 15 tjejer som kommer varje vecka peppad för att testa någonting nytt och spendera tid med sina nyfunna vänner. Det är en enorm glädje att se dem utmanas, utvecklas och ha roligt tillsammans och den perfekta bekräftelsen på att vi har hittat rätt spår med Strong Girls konceptet. I vår nästa blogginlägg kommer vi att berätta mer om projektets första månader, både från vårt och tjejernas perspektiv. Trevlig helg!