Att skapa Strong Girls genom idrott

 

Strong Girls resan började för närmare två år sedan och skapades utifrån våra egna erfarenheter genom arbete och coachning av tjejer i tyngdlyftning och ishockey. Vi hade sett två tydliga behov inom idrotten och samhället i stort som behövde en lösning. Efter att kombinera idéer om hur man ska möta behoven blev resultat Strong Girls!

Det första var möjligheten att kunna erbjuda tjejer tillgång till olika typer av idrotts- och äventyrsarenor på sina egna villkor, utan press, utan krav, bara med en kul, vänskaplig miljö och med möjligheter att prova något nytt. Många idrotter har främst manliga ledare och manliga normer och ideal blir framträdande för hur tränare och ledare ser på vad sport ”är” och hur deltagandet ska ”se ut”. Vi såg ett behov av att få skapa något helt annorlunda.

Det andra behovet som vi såg var möjligheten att fler tjejer ska kunna dra nytta av idrott och äventyrsport som ett redskap för personlig utveckling. Som exempel kan tjejers upplevelser av segrar såväl som förluster inom idrotten skapa en bättre förmåga att bemästra såväl framgångar som motgångar i livet i stort. Sådana erfarenheter kan de dra nytta av hela livet. Att erbjudas möjligheten att utveckla ledarskap, självförtroende och ihärdighet samt hälsa och välmående genom idrott är precis vad Strong Girls vill erbjuda unga tjejer.

Strong Girls - 2.jpg

I samband med att vi skrev ansökan för finansiering av konceptet Strong Girls insåg vi också att vi behövde involvera fler för att säkra framtiden av projektet. Att samarbeta med skolor och olika idrottsföreningar och hjälpa dessa att implementera ”Strong Girls thinking” i deras verksamheter blev därför också en stor del i projektet. 

Nu har vi 15 tjejer som kommer varje vecka peppad för att testa någonting nytt och spendera tid med sina nyfunna vänner. Det är en enorm glädje att se dem utmanas, utvecklas och ha roligt tillsammans och den perfekta bekräftelsen på att vi har hittat rätt spår med Strong Girls konceptet. I vår nästa blogginlägg kommer vi att berätta mer om projektets första månader, både från vårt och tjejernas perspektiv. Trevlig helg!