Framhäva sporten inte kroppen!

 

Nu har tjejerna genomfört den första halvan av programmet. Vi kickstartade med att visa upp sporterna styrkelyft och tyngdlyftning som vanligtvis inte presenteras för många tjejer. Vid första tillfället hade vi styrkelyft och då fick vi träffa Angelica Brage som är en av Sveriges bästa inom styrkelyft. Hon var en fantastik ledare och inspiratör som fick tjejerna att tro på sig själva och lita på sin egen styrka. Efterföljande pass fick tjejerna prova tyngdlyftning och lära sig grunderna i ryck, stöt och ben böj. Något som var helt nytt för alla deltagare men de var målmedvetna att lära sig tekniken och det var många som utmanade sig själva genom att lasta på ordentligt med vikt på stängerna. Sen var det brottningen på schemat och här fick vi äran att bli ledd av en ung och pedagogisk ledare i Sofia Lif. Passet inleddes med många olika varianter av uppvärmning med ett fokus på högt tempo, uthållighet och smidighet. Efter varje pass var tjejerna ordentligt slutkörda och vi fick insikten att brottning var en sport med tuffa träningsupplägg och lite tid för vila. 

Under hösten har vi även haft olika lektioner i klassrummet och vid ett tillfälle diskuterade vi hur tjejer och kvinnor inom idrott representeras i media. Alla satt med varsin Ipad och fick googla bilder på tjejer och kvinnor inom olika sporter och bilderna som visades blev det heta diskussioner kring. Strong Girls tjejerna blev väldigt upprörda och irriterade över bilder som cirkulerar på internet som framställer kvinnliga idrottsatleter som objekt där fokus ligger på deras kroppar istället för deras prestationer. Gruppen enades om att man bör "Framhäva sporten inte kroppen!"

Strong Girls fick även möjligheten att prova på MMA. Vid dessa tillfällen hade vi Lina Strömvall som ledare. Hon berättade om sporten och gav oss insikten i vad det egentligen innebar att träna och utöva MMA. Lina var otroligt engagerad och hennes energi bidrog till mycket skratt och glädje som smittade av sig på alla deltagare. Träningen bestod av roliga och nya övningar där tjejerna fick lyfta och bära varandra samt testa sparka och slå varandra med handskar och mitsar. 

Som avslutande idrott innan jul provade vi på ishockey tillsammans med ishockeyspelaren Ida Sannsell i Björklöven. Hon stod för ett tydligt ledarskap där hon förklarade på ett lättsamt och enkelt sätt hur man skulle utföra de olika övningarna. Vid första tillfället var det många som tyckte det var svårt att veta var och hur utrustningen skulle sitta men vid efterföljande pass gick det snabbt att slänga på sig alla grejer. 

Sista tillfället innan jul så kom ishockeyspelaren och vinnaren i Mästarnas Mästare Danijela Rundqvist på besök för att hålla i en inspirationsföreläsning för alla högstadieelever på Linneaskolan. Det var ett bra tillfälle att lyfta en stark förebild som visar att genom hårt arbete kan man uppnå sina drömmar. Det blev en fantastik avrundning på terminen. Efter en lyckad och lärorik hösttermin ser vi nu framemot vårterminen och idrotterna och lärdomarna som kommer med dem!