Nu är det dags att köra igång Strong Girls igen!

Efter ett lyckad första läsår med Strong Girls på Linneaskolan i Röbäck, Umeå så är det återigen dags att köra igång Strong Girls på tre skolor!

Tjejerna från Linnéskolan har under våren fortsatt sin Strong-Girls-resa med att testa aktiviteter såsom basket, roller derby, yoga och att bada isvak och alla aktiviteter var ledda av fantastiska kvinnliga förebilder. Som sista aktivitet valde tjejerna att åka till Leos lekland, vilket blev en lyckad aktivitet där vi alla fick springa oss svettiga av lek och bus.

Den 7e juni bar det av till Norrbyskär för att runda av Strong Girls, läsåret 16/17. Gruppens tio tjejer och Jenny möttes av ledare från KFUM. Efter en rundvandring och en lunch utmanades gänget i höghöjdsbanan. Här jobbade tjejerna i par där den ene gick höghöjdsbanan medan den andre säkrade upp från marken. God kommunikation var A och O för säkerheten och alla använde sig av olika kommandon genom banans olika delar. Det kändes som en stor prestation att ta sig genom banan och det var både spännande och roligt, det var tjejerna överens om. Efter en härlig middag paddlade gänget kanot, grillade och några vågade sig på årets första dopp. Det var ett härligt dygn! Tjejerna tog hand om varandra, skrattade tillsammans och tisslade och tasslade till långt inpå natten. När vi på  lämnade Norrbyskär sa vi tack och hejdå till varandra i Strong Girls.

Picture2.png

Det gångna årets samarbetet med Linnéaskolan har varit givande på så många sätt. Det har varit projektets pilotskola och alla erfarenheter som vi har samlat på oss tar vi med oss in i höstens nya samarbeten. Kommande läsår kommer projektet Strong Girls att drivas på Grubbeskolan och Ersängsskolan samt fortsätta på Linneaskolan Totalt har runt  60 tjejer anmält sig till grupperna på respektive skola. Fantastiskt! Vi på Strong Girls ser så otroligt mycket fram emot att ta konceptet vidare. Linnéaskolan har varit intressant bl.a. för att det är en samlingsskola där klasser från flera olika byaskolor slåtts ihop. Grubbeskolan är en av Umeå kommuns största skolor vilket medför sina utmaningar och Ersängsskolan blir väldigt intressant att jobba med då så många olika kulturer finns representerade under ett och samma tak. Något som vi också är väldigt glada över är att Linnéaskolans elever och personal är så nöjda över vad projektet har gett och ser så många fördelar med projektet att ledningen har valt att avsätta tid och resurser för att jobba vidare med konceptet på egen hand. Heja Linnéaskolan! Vi på Strong Girls kommer stötta deras satsning och hjälpa dem på vägen. Tillsammans lyckas vi!

En av utmaningarna från det gångna året har varit att få tag i kvinnliga förebilder som har kunnat vara ledare inom sina respektive sporter. Vi har inte riktigt funnit rätt forum att söka i. Efter att vi i våras besökte Umeå Universitet och Idrottshögskolan och efter att vi annonserat på Facebook har det strömmat in intresseanmälningar vilket har inneburit att vi redan nu lyckats täcka både kommande höst- och vårtermin med både ledare och utövare inom en mängd olika sporter och aktiviteter.

Vi har valt att ändra lite på upplägget inför kommande läsår. Istället för att avsluta projektet på Norrbyskär väljer vi att kicka igång hela projektet där ute. De grupp- och samarbetsövningar som vi fick köra med KFUMs ledare på plats blir en fin grundbult att bygga resten av höstens aktiviteter på.

En av vårens stora höjdpunkter var då Strong Girls besöktes av ishockeyhjältinnan och Mästarnas Mästare (2015) Danijela Rundqvist. När tjejerna i slutet av läsåret fick reflektera över vår tid tillsammans var det just Danijelas besök som tjejerna höll högst. Det faktum att HON faktiskt tog sig tid att komma till oss, till vår grupp för att inspirera just oss, det var stort. Vi avslutar därför med en hälsning från Danijela.

Tro på dig själv och det du gör. Vad det än handlar om så gäller det att öva, öva och öva, tusen ggr om. För det spelar INGEN som helst roll vad det gäller, det DU tränar på blir du bra på!

Be om hjälp. Det är först då du har chans att få hjälp. Våga ta hjälp av de som kan bäst inom det området du behöver hjälp.

Vad gör du med ditt misslyckande? Lär av det som hänt och pröva igen.

Njut av resan och det du gör, livet är NU.

 

Kram Danijela