Ny projektledare för Strong Girls!

En månad går fort när man har roligt, jag började första mars och swisch så var det helt plötsligt april! 

7632545D-9D65-4D53-9AB8-D078F232D97B.jpeg

Jag heter Rebecka Jacobsson och är ny projektledare för Strong Girls-projektet! Jag har mycket erfarenhet av att arbeta med unga och ungas fritid. Just tjejers tillgång till en aktiv fritid har länge varit en hjärtefråga för mig! Tidigare arbetade jag som verksamhetsansvarig på KFUM Umeå med ansvar över lägergården på Norrbyskär. Det var så jag kom i kontakt med Girls in Sport och Strong Girls första gången, när de var på läger hos oss. Jag hade samarbetsövningar med Strong Girls-tjejerna så det var som att jag redan kände tjejerna nu när jag träffade dem igen!

I år är tredje och sista året och tanken är att jag som ny projektledare ska samla ihop alla lärdomar och erfarenheter som detta projekt har bidragit med. Vi kommer under hösten att utarbeta en Strong Girls Handbok med våra bästa tips och trix för att starta upp ett Strong Girls-program på fler skolor i Sverige.

Målet med projektet har varit att bygga ett nytt koncept för idrottsdeltagande riktat mot tjejer där de får möjlighet att prova på nya idrotter samtidigt som de får kvinnliga förebilder som leder dem i aktiviteterna. Konceptet också erbjuda ett innovativt och holistiskt angreppssätt för att stärka unga tjejers engagemang, självförtroende och ledarskapsförmågor.

AL_StrongGirlsKlattring.jpg

Det vi behöver göra nu är att sätta ihop Strong Girls konceptet så att det också passar på andra ställen än Umeå. Det ska funka i Kiruna, i Östersund, i Växjö och i Stockholm. Vi vill att Strong Girls ska gå att skala upp och skala ner utifrån de lokala förutsättningarna. Till exempel har vi sett en otrolig fördel att Umeå har så otroligt många olika typer av idrottslokaler; beach volleybollhallen på IKSU, Klätterhallen hos KFUM, Spinningsalar på USM samt kommunens Gymnastikens hus och ishallarna på Nolia bland annat. Däremot har de egna skolidrottshallarna varit svåra att få tillgång till eftersom de redan varit uppbokade med annat skolidrott på samma tider. Detta är ett exempel på hur de lokala förutsättningarna kan påverka möjligheten att driva programmet. 

Samtidigt som vi jobbar på som vanligt med idrottsprogrammet, till veckan står isvak på schemat, håller vi även på att klura på en ny ansökan för ett projekt som ska rikta sig till äldre tjejer. Men det får bli ett annat blogginlägg…